LOGIN | Kontakt
BESTIL AFHENTNING PÅ 70 70 24 20
Storskrald
Junktruck
2 mand og lastbil
Bigbags
Junkbag
Bigbags til affald
Container leje
Container
Affaldscontainere
Grus, sten og sand
Materialer
Grus, sten og sand
Produkter
Indtast postnummer:
Din indkøbskurv er tom

Afretningsgrus / Brolæggergrus (0-8 mm)

Indtast postnummer for priser

Vægtfylde: 1,65 ton pr m3

Afretningsgrus 0-8mm er det man populært kalder brolæggergrus. Denne type bruges øverst i dimensionering af en bund i indkørsler, parkeringspladser, gangstier eller lign. Som ligger under fx alle typer af betonsten og fliser.  


Hvis du skal ligge fliser er det en god ide at benytte afretningsgrus / brolæggergrus 0-8mm som underlag. Afretningsgrusset skal du være omhyggelig med at ligge ud i den rigtige højde da det er det sidste lag inden der ligges betonsten / fliser. Det er vigtigt med en pæn plan flade eftersom afretningsgrusset kun har et formål, som er at få belægningssten til at ligge 100 % i samme højde. Hvis der skal benyttes skaver, perlesten eller andre pyntesten som afsluttende lag er det ikke nødvendigt med afretningsgrus.

Afretningsgrus er ikke vasket og indeholder derfor stadig ler. Grusset er et bakkemateriale og bliver udvundet rundt omkring i landets grusgrave. Det betyder at du kan stampe det, med en pladevibrator, inden du ligger dine fliser. Afretningsgrus sætter sig normalt 1 – 1.5 cm så det er vigtigt at ligge det ud i en overhøjde i forhold til den fastehøjde.

Afretningsgrus ligges typisk i et lag på minimum 3 cm og maximalt 5 cm. Afretningsgrusset rettes normalt af med rør og rat skinner, og har ingen bæreevne. Det er derfor vigtigt at der ikke udlægges for tykt lag, ellers kan der forekomme sætningsskader. I nogle belægningstyper skal afretningsgruset ikke trækkes, af med rør og skinner. Fx i en chausséstens / brostens belægning sætter man chausséstenene / brostenene med en hammer ned i brolæggergrusset, og efterfølgende fylder man fugerne op med enten afretningsgrus eller stenmel, da fugerne er større end en alm beton / flisebelægning, skal der bruges et materiale som er mere groft end alm strandsand, som normalt bliver brugt til opfyldning af fuger.   

Afretningsgrus, er et fantastisk materiale og bruges også af entreprenører og kloakmester til at pakke rundt om kloakrør. Materialet forhindrer nemlig større og skarpe sten at skabe kontakt med kloakrøret. Og måske gøre skade på røret. Grusset bliver også trykket under kloakrørene så der ikke er nogle lufthuller, det gør at kloakrøret ikke kan bøje, men ligger lige i den ønskede højde og med korrekt fald.

Har du rester tilbage af dit brogrus, når projektet er færdigt, så gem det til vinter og brug det evt. som strøsand i stedet for vejsalt da det ikke er nær så skadeligt for planter og græs. Det vil forhindre at vej og fortov bliver isglat.


BEMÆRK:
Hvis du skal ligge fliser i din indkørsel, hvor du skal køre med bil, så skal du ligge stabilgrus 0-32 mm under dit afretningsgrus. Dette stabiliserer underlaget og gør at det kan holde til bilens tunge vægt. Derudover skal der bundsikring nederst. Læs mere om de forskellige lag her.

Har du rester tilbage af dit brogrus, når projektet er færdigt, så gem det til vinter og brug det evt. som strøsand til at forhændre at vej og fortov bliver isglat.
Omtalt i Børsen Omtalt i Politiken e-mærket AAA Højeste kreditværdighed Vinder af E-handelsprisen 2014 Nomineret til Copenhagen Green Business Award 2012